Bengtssons blogg
Okategoriserade

Inför Allsvenskan Södra 17/18

Ikväll kör äntligen innebandysäsongen igång igen. Förra säsongen var förväntningarna stora när bland annat Kim Nilsson flyttade hem. I år är förväntningarna på årets serie ännu högre. Serien har aldrig sett bättre ut. Adam Colling, Patrik Malmström, Joakim Andersson, Marcus Johansson, Tom Colling och tidigare nämnda Kim Nilsson är bara några spelare som gör den här serien högklassig. Så se till att hänga med från början för det kommer att gå undan.

Förra säsongen slutade med att Allsvenskan södra visade att man håller en högre klass än den norra. Örebro och Jönköping avancerade till SSL efter en imponerande avslutning. Att Jönköping skulle ta klivet var väntat då man genomgående var det bästa laget i serien. Örebro var en skräll då många trodde att Kalmarsund skulle vinna den kvalfighten. Men Örebro lyckades att toppa formen lagom till Play off samtidigt som Kalmarsund inte kom upp i den klassen man visat under säsongen.

Årets Allsvenska Södra ser bättre ut än någonsin. Warberg som är en av landets mest anrika klubbar fick lämna finrummet. Man har en stor spelaromsättning men man har fått ihop en slagkraftig trupp. Tidigare landslagsspelaren Joakim Andersson är tillbaka. Alexander Andersson med ett förflutet i Pixbo är en fin värvning. Intressanta Filip Kalentun har hämtas in från Lindås. Viktigt att Robin Blåberg och Mattias Kongstad stannade. Duon gjorde tillsammans 60 poäng förra säsongen i SSL. Självklart tunga tapp i bland annat Rikard Eriksson och Daniel Karlander. Laget tränas av ingen mindre än Kent Göransson. Trots stor spelaromsättning så är Warberg ett lag att räkna med.

***

Karlstad fick även de lämna SSL. Man har fått behålla större delen av truppen och man har ett lag som håller SSL klass. Bröderna Adam och Tom Colling är kvar i laget. Adam slutade på en 2:a plats i poängligan med sina 67p (40+27). Kevin Björkström som kom förra säsongen efter några fina år i AIK är även han kvar. Anton Vestlund (Mullsjö) är givetvis ett tapp för laget. Ny tränarduo i Henrik Nirs och Dan Lundqvist. Favoriter.

***

Lindås kommer i år till spel med ett lag som sätter sig i respekt. Patrik Malmström är en värvning som kommer lyfta laget. En av seriens absolut största stjärnor. Två VM guld på sitt CV. Kommer vara i toppen av poängliga. Förutom Malmström har man fått tillbaka profilstarke Charlie SandersonAlbin Jansson är tillbaka från Pixbo. Lars-Göran Nilsson med förflutet i just Pixbo är tillbaka på planen efter två års uppehåll. Förra årets poängkung Daniel Lindell blev till slut kvar i klubben. På minuskontot hittar vi Christoffer Uggla Axelsson som varit seriens bästa målvakt.

***

FBC Kalmarsund kommer vara rejält revanschsugna och man besitter en bättre trupp i år. Har förstärkt på backsidan där man var lite tunna. Nye målvakten Janne Binder kan bli ett utropstecken i år. Här handlar det självklart mycket om Marcus Johansson och Kim Nilsson. Duon slutade 1:a och 2:a i poängligan i fjol. Tillsammans med centern Tim Nyander så var man seriens bästa formation. Mattias Jansson från Visby är en bra värvning. Emil Stille ny tränare från Östra. Det är i år FBC ska vara som bäst.

***

Visby är laget som hela tiden har höga mål. Mål som man sällan lyckas uppnå. Inför varje säsong så säger man att det nu är dags för laget att ta nästa steg. På papperet så känns man intressanta. Talangfulla trion Kasper Broby, Filip Björk och Joel Sundstrand med U-19 meriter har anlänt. Idag torsdag gjorde man klart med ytterligare en fd landslagsspelare. Fredrik Björkman från Gävle är klar för klubben. Björkman lirade U-19 VM för två år sedan med Visbymålvakten Martin Stolt. Plussa dessa med Wilmer Viinamäki, Patrik Jansson, Tommy Bolin och Robin Melin och Visby blir att räkna med i år. Tränaren Niklas Hovivouri ny från Karlstad.

***

Craftstaden är ett lag som varje säsong blir bättre och bättre. Ok, en åttonde plats förra säsongen är kanske inget att skryta med. Men fakta är att laget länge var med och krigade om den sista kvalplatsen till SSL. Motståndarna har numera inte bara respekt för deras golv. Här finns spelare som Simon Zetterling, Patrik Ekman, Adam Waktel och Tor Bornedal-Samils som samtliga håller hög klass. Fyllt på med Albin Lundell från Fagerhult vilket känns intressant. Även Max Norstedt från Lillån är ett spännande tillskott. Unge Filip Stjernberg kommer bara bli bättre och bättre. Målvakten Adrian Kodelja lämnar för SSL vilket kan bli kännbart. Hyllade tränaren Royne Tvingsell har slutat och ersätts av förre spelaren Karl Pontén.

***

Onyx slutade förra säsongen på en 5:e plats i tabellen. Viktor Palm poängbäst med sina 60 poäng. Han tillsammans med Filip Mbanza och Christoffer Ekstrand kommer bli väldigt viktiga för laget i år. Detta på grund av tunga förluster i Jesper Ekström och Oscar Janthe. Filip Karlsson ny från Växjö. Målvakten Rasmus Abrahamsen lämnade Kalmarsund efter en fin säsong där. Nu är han klar för Onyx. Han ersätter Filip Bergman som lämnat för spel i Jönköping. Högst publiksnitt (816) i fjol i allsvenskan.

 

***

Malmö slutade precis över nedflyttningsstrecket. Ett streck man kommer få kriga runt även i år. Robin Crantz är lagets stora stjärna. Gjorde överlägset flest poäng (49) förra säsongen. Gustav Rundgren är tillbaka efter en sejour i SSL laget Höllviken. Tobias Anderssons målskörd kommer bli viktig. Ludvig Andersson som gjorde flest mål i laget (24) lägger klubban på hyllan. Jörgen Hansen ny tränare för laget.

***

Fagerhult tappar förutom Lundell sin kanske bästa spelare i Tobias Zälle. 20-åringen som gjorde 50 poäng för laget i fjol kommer att spela med SSL laget Jönköping kommande säsong. Tappar även Robin Levander och Daniel Pettersson (Östra). Profilen Efraim Björnell kommer bli viktig för laget i år. En joker i nyförvärvet Fredrik Hjalmarsson. Kommer få det tufft den här säsongen. Kent Henriksson ersätter Conny Steenberg som tränare.

***

Åstorp känns på förhand intressanta. Det blev bara en säsong i division 1. Nu gör man en satsning för att etablera sig i allsvenskan. Jacob Eliasson som spelat i Helsingborg och Växjö är klar. Likaså Fabian Hansson efter SSL spel i Warberg. En annan spelare med SSL rutin är Joachim RosengrenMickey Carlsson är en ung spelare som man tror mycket på. En annan ung spelare, Robin Holmqvist, har hämtats in från Helsingborg. Profiler i bröderna Mattias och Andreas Bremer. Den sistnämnde vann poängliga i ettan med sina 70 (40+30) poäng. Laget tappar talangerna Nicolaus Moberg och Pontus Sjöberg till Höllviken.

***

Östra är även de tillbaka efter en kort sejour i division 1. Laget var klart bäst i sin serie där man hade hela 106 plusmål. Tränaren Emil Stille lämnade för Kalmarsund. Samma väg gick backen Max JohanssonDaniel Pettersson ny från Fagerhult. Andreas Livh värvas in från Jönköping. Dessa två tillsammans med poängkungarna Gustaf Ihrman och John Widlert blir oerhört viktiga för laget.

***

Skoghall har hämtat in ett gäng spelare från Hagfors. Fyra spelare anländer från laget som slutade nia i samma serie. Marcus Hedlund är en av dessa och han gjorde förra säsongen 37 poäng. Seriens poängliga vanns av Albin Englöw från Skoghall. En spelare som kommer bli viktig för laget i kampen mot nytt kontrakt. Tappat två spelare (Jonas Linder) och (Andreas Henriksson) till Karlstad.

 

Innan kvällens omgång så kommer jag att tippa premiäromgången.

Som sagt. Häng med för nu åker vi!

 

 

 

Tobias Bengtsson från Öland med ett stor sportintresse. Förutom att följa i stort sett alla FBC Kalmarsunds matcher är jag till vardags huvudtränare för fotbollslaget Glömminge. Bloggar om Allsvenskan Södra

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar