Bengtssons blogg
Okategoriserade

Silly Season – Allsvenskan södra (Uppdaterad 26/4)

 

(Senaste nytt i svart text)

Fagerhult Habo IBK

Backen Pontus Mattlin som förra säsongen gjorde 22 poäng på 21 matcher har förlängt med klubben. En viktig pusselbit i lagbygget. 23-åringen spås en fin framtid. Tungt tapp i Tobias Zälle som lämnar för spel i SSL klubben Jönköping. Zälle vann den interna poängligan överlägset med sina 31+19.

Viktor Andersson är klar som assisterande tränare bakom Kent Henriksson.

Målvakten Victor Bromark är klar för klubben. 25-åringen ansluter från Åkersberga IBK. Laget tappar Albin Lundell till Craftstaden.

24-åringen Rickard Eklöf förstärker laget. Han kommer från Månsarp som i år tog klivet upp i division 2. Eklöf som tidigare i karriären varit forward är nu omskolad till back. 


Visby IBK

Klubben fortsätter att satsa. Man har värvat talangerna Filip Björk och Casper Broby som har meriter från U-19 landslaget. Tillsammans med Joel Sundstrand så ansluter trion från RIG Umeå. Nu hämtas även Finländaren Ville Hirvisuo in från Finska TPS Åbo. Där har han på sju säsonger och 142 matcher gjort 88 poäng (41+47). Niklas Hovivouri som tränade Karlstad i SSL förra säsongen ska leda laget.

Backen Mattias Jansson lämnar för spel i FBC Kalmarsund.


Warberg IC

Sportchefen och profilen Kimmo Ekelinen är i full gång med bygget efter att laget åkt ur SSL. Som väntat så har man tappat de två stjärnorna Daniel Karlander (Schweiz) och Rikard Eriksson (Mullsjö). Filip Stenmark är klar för Storvreta och centern Mattias Hasselström slutar.

Laget presenterade i veckan två riktigt fina förstärkningar. De två U19-landslagsspelarna Adam Dahlqvist och Filip Kalentun ansluter från Lindås. Spelarna är två av Sveriges mest spännande talanger. Dahlqvist gjorde förra säsongen 17 poäng (6+11) medans Kelentun gjorde 19 (8+11). Nästa vecka spelar de VM i Växjö.

Viktig förlängning i Robin Blåberg som slutade på en fjärdeplats i lagets interna poängliga. Även 21-årige backen Anton Birgersson stannar trots ett flertal anbud från SSL klubbar. Birgersson kommer bli en nyckelspelare kommande säsong. Backen gjorde förra säsongen 20 poäng (8+12) i SSL. 19-åringen Jesper Larsson ansluter från Borås IBF.

Alexander Andersson med flera SSL säsonger i Pixbo förstärker laget. 29-åringen som även spelat i Ticino i Schweiz och med Jönköping blir ett fint tillskott till laget. Nu senast spelade han med Partille i division 1.

Målvakten Per Svedin lägger handskarna på hyllan efter nio fina år i klubben. 291 matcher blev det för Svedin i Warbergtröjan. Två SM silver och ett SM brons har han på meritlistan.

Idag tisdag så presenterade klubben den 21-årige målvakten John Fransson. Fransson kommer från Lockerud som i år kvalade till Allsvenskan. Fransson blev även framröstad till den bästa målvakten i division 1 västra.

Backen Andreas Jonsson är klar för Warberg. 25-åringen var förgående säsongen lagkapten i Hovslätt i division 1. Där gjorde han 16+25 från sin backplats.

Även Rasmus Lundström (Lindås) och Johan Dahlqvist (Lerum) är klara för klubben.

Det händer mycket kring Warberg. Först tackade klubben nej till Ulf Hallstensson då besked dröjde. Men nu har klubben gjort klart med Kent Göransson som ny huvudtränare. Göransson tränade laget 2003-2006. Han har även haft det svenska och norska landslaget. Stefan Smedberg fortsätter som assisterande tränare. Mikael Holmer med över 500 matcher i klubben och bland annat 3 SM guld kommer vara läktarcoach under kommande säsong.  


Craftstadens IBK

Ny tränare i Karl Pontén. Succébacken Tor Bornedal Samilis har förlängt med klubben. Målvakten Adrian Kodelja är klar för spel i nyblivna SSL laget Örebro. Där kommer han att bli uttalad förstemålvakt. Men ersättaren är redan klar för klubben. Victor Sjöstedt, närmast från Hagfors IBS, har skrivit på för Oskarshamnslaget. Forwarden Oscar Rohlin som var inlånad en period förra säsongen är nu helt klar för klubben. Oscar kommer från Katrineholm. Backen Sebastian Gerdehag slutar.

20-åringen Albin Lundell är klar för klubben. Han kommer från Fagerhult där han förra säsongen gjorde 33 poäng (16+17).

Backen Max Norstedt (Lillån) och Målvakten Simon Lööf (Vetlanda) är även de klara.

Laget hämtar in 19-åringen Jesper Mattsson från Vöikers. Den rightade forwarden gjorde den gångna säsongen 39 poäng (24+15) i division 1. 


FBC Kalmarsund

Laget har fått en ny tränare i Emil Stille. Stille kommer från Östra som i år är tillbaka i Allsvenskan. Han tar även med sig backen Max Johansson. Johansson gjorde den gångna säsongen 26 poäng från sin backplats.

Årets rookie i divison 1, Andreas Hörberg är klar för laget. Hörberg gjorde hela 60 poäng (29+31) i Carlshamn i år, trots det så åkte laget ur. Han jagades även av SSL laget Helsingborg.

Alexander Berglund är tillbaka i laget efter två säsonger i Slätafly i division 2.

Backen Mattias Jansson hämtas in från Visby.

Den tjeckiske målvakten Jan Binder är klar för laget. Binder som bland annat satsar på att bli uttagen till VM nästa säsong kommer från Linköping där han förgående säsong spelade med deras division 1 lag.


Karlstad IBF

Viktiga påskrifter i bröderna Tom och Adam Colling. Anton Vesterlund klar för Mullsjö. Jonas Linder och Andreas Henriksson förstärker från Skoghall. U19-landslagsmålvakten Pontus Zarins ny från Västerås. Zarins är med i den trupp som ska spela VM i Växjö i början på maj.

Adam Wedberg är reserv i samma landslagstrupp. Nu är han klar för Karlstad. Talanger kommer från SSL laget Helsingborg där han spelat både SSL, JAS och i div 2. Backen blir en fin förstärkning både till A-laget och JAS-laget. Karlstad kommer att vara en av de stora favoriterna i årets Juniorallsvenska.

Henrik Nirs och Dan Lundqvist är duon som tar över laget.

Karlstad lånar in Jonas Larsson från Falun. 20-åringen som har U19 landskamper på kontot. Larsson har mest spelat med Faluns division 1 lag. Där gjorde han förra säsongen 25 poäng (17+8).


Lindås IBK

Tappar seriens kanske bästa målvakt i Christoffer Uggla Axelsson. Ny klubb ej klar. Ryktas om bland annat AIK.

Talangerna Adam Dahlqvist och Filip Kalentun som lämnar för spel i Warberg. Rasmus Lundström tar samma väg som Dahlqvist och Kalentun.

Kaptenen Christian Reichenberg har skrivit på för ytterligare en säsong i klubben. 

Albin Jansson återvänder efter en sejour i SSL klubben Pixbo. 

Amerikanen Reed Hearns har skrivit på för klubben. 24-åringen kommer från division 1 laget IBK Luleå. 


Malmö FBC

Laget har presenterat sin första värvning. Robin Karlsson eller Pawat Thaidit som är hans Thailändska namn är tillbaka i laget. Han tog sitt Thailand till sitt första VM någonsin. Där satte han även landets första historiska VM mål. Efter att ha lämnat Malmö så har han spelat två säsonger i KFUM Malmhaug i division 1. Laget tappar viktige backen Fabian Hansson som går till SSL klubben Höllviken.

Jörgen Hansen blir ny tränare för klubben. Han kommer från Malmhaug.

Ludvig Andersson fick förra säsongen sitt genombrott. 21-åringen var målbäst i laget med sina 24 mål. Nu lämnar han laget för att satsa på sin civila karriär. Även defensivt skickliga Christopher Sjögren lämnar laget. 

Backen Gustav Rundgren är tillbaka i laget. Inför den förra säsongen så lämnade han för spel i SSL laget Höllviken. 


Skoghalls IBK

Nykomlingarna rustar för att kunna etablera sig i Allsvenskan. Man har redan hämtat in hela fyra spelare från Hagfors. Marcus Pontusson, Marcus Hedlund, Emil Johansson och Elias Hallström. Laget tappar Jonas Linder och Andreas Henriksson till Karlstad. Mathias Vikström anländer från Skattkärr.

Mattias Andreasson och Sebastian Green klara från GS 86.


Onyx IBK

Tappat två nyckelspelare i Jesper Ekström (Jönköping) och Oscar Janthe (Nykvarn). Duon gjorde den här säsongen hela 108 poäng tillsammans. Även Adam Ekblom lämnar för spel i Nykvarn.

Laget har hittat en ersättare till Ekström. 29-åringen André Lindman med SSL rutin i bagaget förstärker laget. Dessutom har man presenterat en ny tränare i Richard Gårdman.


Åstorp/Kvidinge IBS

Laget vann dragkampen om 17-åringen Mikey Carlsson. Han kommer från Willands IBK som i år missade kvalet till division 1. Där blev det 31 poäng (21+10) från hans klubba. Klubbar som Röke och Helsingborg visade intresse för talangen.

Robin Rolf återvänder till laget efter en kortare tid i Landskrona Falcons. 

Talangerna André Bertilsson och Oliver Bellman kommer den kommande säsongen att spela för laget. Båda spelarna är födda 2001. Den förstnämnda återvänder till klubben efter att ha tillhört FC Helsingborg. 


Östra SK Jönköping

Tränaren Emil Stille och backen Max Johansson flyttar till Kalmar och FBC Kalmarsund.

Albin Källberg som assisterat Stille i 2 år tar över huvudansvaret.

Kvalhjälten Gustaf Ihrman fortsätter i klubben.


 

Något annat som har hänt i din klubb? Eller något annat du vill att vi tar upp här?

Kontakta gärna mig!

Tobias Bengtsson, tobias.bengtsson@ibnytt.se

 

 

 

 

 

 

Tobias Bengtsson från Öland med ett stor sportintresse. Förutom att följa i stort sett alla FBC Kalmarsunds matcher är jag till vardags huvudtränare för fotbollslaget Glömminge. Bloggar om Allsvenskan Södra

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Bengtssons blogg
Okategoriserade

Allsvenskan Södra skickade två lag till SSL

Snacket om vilken av de två Allsvenskorna som är bäst är något som återkommer varje år. Har varit inne på det tidigare och kommer fortsätta att stå fast vid att den Södra håller en högre klass. Och efter årets säsong så är det svårt att säga någonting annat.

Att Jönköping skulle ta klivet upp var nog de flesta överens om. Laget som var det bästa i grundserien visade klassen mot Djurgården. Att bortaslå DIF med 13-4 i en match som hemmalaget måste vinner säger en hel del. Det var aldrig något snack. Tränaren Niklas Pålsson har gjort ett fantastiskt jobb. Det måste vara få förunnat att få jobba med det spelarmaterialet. Man har en tydlig spelidé som samtliga kan utan och innan. Man har haft tre fungerande formationer som producerar.

Det ska bli kul att följa de unga spelarna nästa år. Tänker främst på MalmgrenÅkerblom och Weidman. Sen ser man ju fram emot att se Hannes Blomqvist och Rickard Hessmer i SSL igen. Två av lagets absolut viktigaste spelare.

Arbetet inför SSL återkomsten är i full gång. Första nyförvärvet har anlänt till laget. Jesper Ekström hämtas in från Onyx. Där gjorde han i år 58 poäng (36+22). En spännande spelare som kommer tillföra ännu mer i deras offensiv. Ytterligare 3-4 spelare kommer man försöka få in. Framförallt i offensiven så vill man ha in mer spets.

Klart är att man tappar Andreas Nordh som kom på en fjärdeplats i lagets interna poängliga den här säsongen med sina 37 poäng (22+15). Han lämnar på grund av flytt.

* * * * *

Om det var väntat med Jönköpings avancemang så var det desto mer oväntat att Örebro skulle gå hela vägen. Men laget var inne i den berömda zonen. Och återigen så skulle det avgöras på straffar. Ett grymt sätt och något som inte borde få förekomma. Ett slutspel ska aldrig avgöras på straffar. 3-3 efter full tid borta mot Gävle. Martin Cyren har tillsammans med Simon Jirebeck varit lagets två bästa spelare i kvalet. Han var återigen väggen när laget stod som segrare.

Grymt starkt av Örebro. Man var underdogs mot Kalmarsund och nu mot Gävle. Och trots fyra bortamatcher så lyckas man ta sig till SSL. I de sex matcherna så vann Örebro en under ordinarie matchtid. En match vann man i förlängning och två efter straffar. Man var helt enkelt bäst när det gällde som mest.

Tränaren Marco Juuska hade en tydlig gameplan som laget följt till punkt och pricka. Nu blir det väldigt spännande att se hur laget förstärker. 4-5 nya spelare är ett måste för att man ska klara sig. Sen har klubben liksom Jönköping flera unga lovande spelare på gång. Tänker främst på spelarna Hannes Karlsson och Emil Lundmark (8 poäng i kvalet) som växt rejält under säsongen.

SSL har saknat en spelare som Simon Jirebeck. När han var där med AIK senast så fick han dra på sig landslagströjan. Blir intressant att se om 24-åringen blir aktuell igen. Marcus Ekengren som gjort en SSL match med Dalen ska nu få lira här en hel säsong. Blir han en publikfavorit även här?

Även Örebro har presenterat sin första värvning. Backen David Palm ansluter från grannklubben Lillån. Palm som den här säsongen kom tillbaka från en knäskada gjorde 2+2 på de åtta matcherna han spelade.

* * * * *

På tal om Allsvenskan Södra. Den kan bli riktigt vass nästa år trots att Örebro och Jönköping försvinner. FBC Kalmarsund med sina stjärnor. Warberg är en av Sveriges absolut största klubb. Trots degradering så lyckades man behålla Robin Blåberg som den här säsongen gjorde 19 mål på 23 matcher. Sportchefen Kimmo Eskelinen fortsätter att jobba med att få ihop ett slagkraftigt gäng nästa säsong.

Sen har vi ett Visby som fortsätter att satsa. Filip Björk och Casper Broby med meriter från U-19 landslaget är klara för klubben. Man har dessutom gjort klart med en ny tränare. Niklas Hovivouri tränade i år Karlstad i SSL och har även haft Jönköping. Nu ska han leda laget i resan mot SSL. Nu är det inte officiellt om Karlstad hamnar i den södra vilket de spelat i tidigare. Men hamnar de här med bröderna Colling i spetsen så kommer det bli en riktigt tuff serie. Karlstad, Kalmarsund, Warberg och Visby kittlar en del. Lägg sen till ett lag som Lindås som säkert vill vara med där uppe.

 

Tobias Bengtsson från Öland med ett stor sportintresse. Förutom att följa i stort sett alla FBC Kalmarsunds matcher är jag till vardags huvudtränare för fotbollslaget Glömminge. Bloggar om Allsvenskan Södra

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Bengtssons blogg
Okategoriserade

Inför Jönköping – Djurgården och Gävle – Örebro – profiler tippar utgången

 

Jönköping – Djurgården

Mot Lindås så visade Jönköping vilket komplett lag man är. Defensiven satt som den skulle. Målvakten Gustav Jansson visade att han är säsongens målvakt i allsvenskan. Lindås saknade absolut inte lägen. Men man hade inte det där flytet. Man var alldeles för ineffektiva. Tre mål mäktade man med på två matcher vilket säger en del. Jönköping har seriens bästa trupp vilket man återigen visade.

Förutom Jansson i målet så glänste även centern Hannes Blomqvist som avgjorde sista matchen med ett hattrick.

För Jönköpings del väntar nu Djurgården. Ett Djurgården som slutade på en 2:a plats i den norra serien. Det innebär att Jönköping har fördel av hemmaplan vilket kan bli helt avgörande. Djurgården kommer från en tuffare 1:a runda då matchserien mot Strängnäs gick till tre matcher. Efter att ha förlorat den tredje och avgörande play off matchen i två år i rad så stod man nu som segrare. Man vann den sista matchen med 7-6.

Vad vet vi då om Djurgården? Laget har en uttalad målsättning om att ta sig till SSL. Det märks när man kollar igenom truppen. Här hittar vi flera spelare med massor av SSL rutin. Backstjärnan Niclas Eriksson anslöt förra säsongen från AIK. Från AIK har vi även en annan profil. Niclas Ånmark som har tre SM finaler (ett guld) i sin ryggsäck. Lägg där till tre Europacup-guld. Andra spelare med AIK anknytning är poängkungen Patrik Sinerius, Sebastian Gafvelin och Daniel Thorsson.

Mitt tips: Mycket svårtippad serie. Jönköping vann en serie som jag håller som bättre än den norra. Man har dessutom fördel av hemmaplan vilket jag tror kan bli avgörande. Hade det varit tvärtom så hade jag förmodligen tippat annorlunda. Jönköping är så fruktansvärt kompletta. Här finns inga svagheter. Det är hög klass rakt igenom. Djurgården kommer vilja dra ner på tempot. Risk för målsnålt. Jag tror att detta går det tre matcher. På hemmaplan vinner JIK. 2-1 i matcher.

Peter Lund, tränare Strängnäs IBK: Det lilla jag sett av Jönköping säger mig att det är ett fartfyllt lag. Kan de hålla farten uppe så kommer Djurgården att få problem. Men samtidigt så är Djurgården extremt duktiga på att få matchbilden dit de vill, dvs lågt tempo och tungt närkampsspel. Otroligt svårtippat men jag tror att Djurgårdens tyngd och rutin avgör trots att Jönköping har fördel av hemmaplan.

Johan Wittberg, lagkapten FBC Kalmarsund: Vi mötte Djurgården på försäsongen och dom imponerade. Men det här maler Jönköping ner och vinner två raka. Tycker att Jönköping har större bredd.

Royne Tvingsell, fd tränare Craftstaden: Väldigt svårtippat. Jag har inte järnkoll på Djurgården. Men här tror jag att Jönköping måste vara rejält formtoppade för att vinna den här matchserien. Det viktigaste för Jönköping är kollektivet. Men i sådana här matcher så måste toppspelarna kliva fram och leverera om man ska gå hela vägen. Hessmer kommer bli otroligt viktig för Jönköping. 2-1 till Jönköping.

Kristoffer Asp fd landslagsspelare, numera spelare Granlo BK: Jönköping såg jag innan säsongen som hela allsvenskans bästa lag. Och efter att ha mött Djurgården två gånger denna säsong så varken tror jag eller hoppas på något annat än 2-0 till mitt gamla Jönköping som tar steget upp till finrummet igen.

 

Gävle – Örebro

Örebro stod för en imponerande insats när man slog ut Kalmarsund i Play off 1. Att åka till Kalmar och vinna bägge matcherna talar sitt tydliga språk. Taktiken har varit glasklar. Lagets förstafemma är den som ska vinna matcher åt laget. De andra två ska förstöra så mycket som möjligt. En taktik som verkligen har fungerat. Stjärnan Simon Jirebeck har klivit fram och visat vilken klasspelare han är.

Gävle vann den norra serien med sju poäng före tvåan. Man gjorde flest mål (167) och släppte in minst (106). Vi hittar hela tre Gävlespelare i serien topp 10 poängliga. Andreas Dahlqvist med flera säsongen i AIK slutade på en 2:a plats med sina 72 poäng (47+25). Alexander Larsson som har Gävle som moderklubb gjorde 48 (12+36). Schweizaren Linard Parli värvades in innan transferfönstret stängdes. En spelare som bland annat representerat Grasshopper Zürich. Han har även U-19 och A-landskamper på meritlistan. Dock så har man bara mäktat med en assist på de tre första slutspelsmatcherna medans poängkungen Dahlqvist har gjort 5+2.

Mitt tips: Gävle är erkänt ett riktigt bra hemmalag. Man har endast en förlust under fulltid den här säsongen. Deras fördel av hemmaplan kan mycket väl bli avgörande. Samtidigt kan man aldrig räkna bort Örebro. Man är inne i zonen och kommer med ett härligt självförtroende. Följer man sin gameplan till punkt och pricka så har man absolut chansen. Men jag har svårt att se att man löser ännu ett kval. Är lite för beroende av sin förstafemma. 2-0 till Gävle.

Tor Bornedal Samilis, spelare Craftstaden, fd Gävle GIK: Örebro kan ju det här med att slå ur underläge. Fortsätter dom med schackspelet från sista matchen mot Kalmarsund så blir det här intressant. Gävle med fördel av två hemmamatcher i Träffen där man typ aldrig förlorat någon kvalmatch. Hjärnan säger 2-1 till Gävle. Men Jirebeck kan bestämma annat.

Peter Lund, tränare Strängnäs IBK: Här tror jag att Gävle kommer att bli för svåra för Örebro i längden. Känslan är att Gävle har större bredd och ett lite mer erfaret lag.

Johan Wittberg, lagkapten FBC Kalmarsund: Gävle känns starka. Har de bara bättre effektivitet än vad vi hade så går dom upp. Jag tror dock att Örebro tar en match av dem tack vare sin spets i Jirebeck och Lindgjerdet. 2-1 Gävle.

Royne Tvingsell, fd tränare Craftstaden: Räknade bort Örebro mot Kalmarsund. Men det här laget har verkligen fått ordning på grejerna precis lagom när det verkligen gäller. Det känns som att Örebro inte har någon respekt för bortaspelet och kommer överraska Gävle här. Precis som mot Kalmarsund så kommer Jirebeck vara otroligt viktig för Örebro. Han var skillnaden mellan lagen. Säger 2-1 till Örebro.

Kristoffer Asp, fd landslagsspelare, numera spelare Granlo BK: Jag vet att Gävle är kapabla att gå upp. Skillnaden på Gävle och de övriga i den norra serien är att deras bredd. Inget har lag har det på tre formationer. Dessutom har de 2-3 spelare som är väldigt vassa offensivt. Jag tror att deras bredd blir avgörande. 2-1 till Gävle.

 

Tobias Bengtsson från Öland med ett stor sportintresse. Förutom att följa i stort sett alla FBC Kalmarsunds matcher är jag till vardags huvudtränare för fotbollslaget Glömminge. Bloggar om Allsvenskan Södra

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Bengtssons blogg
Okategoriserade

Inför SSL Kvalet

 

Jönköpings IK – Lindås IBK

Ettan mot fyran i tabellen. Jönköping var klara seriesegrare för flera omgångar sedan. Man har gått som tåget. Endast en förlust under ordinarie tid. Flest gjorda mål (223) och minst insläppta (94). Har seriens bästa trupp. Riktigt vass 1:a lina med Hessmer och Blomkvist i spetsen. Men flera matchvinnare i laget. Även den här säsongens bästa målvakt i Gustav Jansson.

Lindås avslutade serien med tre raka förluster. Det höll på att kosta kvalplatsen. Hade Visby gjort mål i powerplay i slutet mot Kalmarsund så hade Visby tagit den platsen. Men har man tagit sig hit så har man gjort något bra. Även de en vass 1:a lina med Lindell och Glaerum. Lite ojämna i sina prestationer. Lindell gick mållös i de två matcherna mot JIK. Många unga spelare i laget. Hur löser de ett SSL kval? Liksom Jönköping en riktigt vass målvakt i Christoffer Uggla Axelsson. Vilken duell mellan dessa två vi har att vänta.

Mitt tips: När det är SSL kval så få man glömma allting som hänt tidigare. Vi har sett flera skrällar genom åren där lag som varit helt överlägsna i serien gått på pumpen i kvalet. Här tror jag dock inte att det är chans för någon skräll. Jönköping är det bättre laget och tror jag man visar. Jag tror att den här matchserien är avgjord efter två fighter. 2-0 till Jönköping.

 

Adam Kallenberg, Tränare FBC Kalmarsund: Jag tror att Jönköping vinner komfortabelt i två raka matcher. Allt annat vore en skräll. Lindås form efter jul har varit svag.

Filip Mbanza, Lagkapten Onyx IBK: 2-0 i matcher till Jönköping. Man är det bättre laget. 8-4 hemma och sen 3-6 borta. JIK har tre femmor som alla producerar. Man har bra driv och rörelse i alla femmorna. Lindås har en fantastisk duktig målvakt och det kommer vara hans förtjänst att siffrorna inte blir större.

Royne Tvingsell, Tränare Craftstaden: Jönköping var seriens bästa lag på hemmaplan. Det kommer man dra nytta av i den här matchserien. Men jag tror att Lindås utjämnar hemma där man är starka. Man räcker dock inte till i sista matchen utan Jönköping vinner med 2-1 i matcher.

Marcus Johansson, Forward FBC Kalmarsund: Jönköping vinner med 2-0 i matcher. Det är ett bättre lag på alla positioner förutom målvaktssidan.

Marcus Karlsson, Tränare IBF Örebro: Med tanke på de sista matcherna där Lindås inte kommit upp i normal standard så tror jag Jönköping tar två raka segrar.

Adam Waktel, Lagkapten Craftstaden: Som välförtjänta seriesegrare så hade inte bara Jönköping fördelen av att välja lag. Man har också fördel av två hemmamatcher. Det är det som gör att det inte kommer bli någon spänning i den här matchserien. Hade Lindås haft två hemmamatcher så hade det kunnat bli match av det här. Nu är Lindås chanser lika stora som mina biceps, minimala. JIK är seriens bästa lag och man spelar i SSL nästa säsong.

Tobias Palm, Tränare Onyx IBK: Jag tror att Jönköping vinner i två raka matcher. Man löser play off 1 och även play off 2. Nästa år ser vi laget i SSL.

Jesper Eliasson, lagkapten Visby IBK: Jönköping kommer vinna första hemmamatchen ganska komfortabelt. Match två kommer sluta 4-4 och sen vinner Jönköping i sudden.

 

******

 

FBC Kalmarsund – IBF Örebro

Tvåan mot trean i tabellen. Kalmarsund har gått som tåget. Senast man förlorade under ordinarie tid var den 22 oktober. Man kliver in i kvalet med tio raka segrar. När man pratar Kalmarsund så handlar väldigt mycket om Kim Nilsson och Marcus Johansson. Men inte så konstigt då båda hemvändarna levererat. Kim löste poängrekordet i allsvenskan och Johansson tog hand om målrekordet. Tillsammans med Tim Nyander så bildar man en av seriens absolut bästa formationer. Starka i boxplay.

Örebro har varit lite upp och ner under säsongen. Efter utskåpningen borta mot Kalmarsund (förlust 2-11) så har man en suddenförlust och resten segrar. Det är alltså två formstarka gäng som ställs mot varandra. När man pratar Örebro so brukar man prata om Simon Jirebeck, Marcus Ekengren och Markus Lindgjerdet. Framförallt de två förstnämnda är spelare som måste producera om laget ska vara på denna höga nivå.

Mitt tips: En lurig matchserie. FBC har fördel av hemmaplan. Där är man starka. Man kommer även med en ruskig form. Jag tror Örebro måste spela på en riktigt hög nivå om man ska klara det här. Och den nivån ser vi lite då och då. Absolut fördel FBC. Men räkna inte bort ett lag med en spelare som Ekengren i laget. 2-1 till Kalmarsund.

Tobias Palm, Tränare Onyx: Kalmarsund vinner i två raka matcher. Jag tror även att laget nästa år spelar i SSL.

Filip Mbanza, Lagkapten Onyx IBK: 2-0 i matcher till Kalmarsund. Man vinner med 9-6 hemma och 4-6 borta. Den här kvalserien kommer att bli tightare. Kalmarsund har mer rutin och mer spets än Örebro. Jirebeck och Ekengren kommer få slita hårt för att kunna hålla tillbaka Kim, Mackan och Wittberg.

Niklas Pålsson, Tränare Jönköping: Jag tror att Kalmarsund vinner med 2-1 i matcher. Hemmafördelarna och Kalmarsunds starka hemmaspel och form blir avgörande. Tror inte Örebros spel på bortaplan räcker till. FBC är för starka hemma i Kalmar Sportcenter. Det fick vi själva känna på för några veckor sedan.

Adam Waktel, Lagkapten Craftstaden: Real Kalmarsund eller stjärngänget är inte nyckel till att Kalmarsund kommer vinna med 2-0 i matcher. Nej, det är kollektivet och hungern för att nå SSL. Föreningens satsning och Johan Wittberg. Det är det som bli avgörande. FBC för en relativt enkel resa mot Örebro. Man har spetsen, bredden och vinnarmentaliteten. Man är redo. Örebro har en av seriens bästa spelare i Simon Jirebeck. Men en spelare gör inte ett helt lag. Jag tror och hoppas på Kalmarsund.

Joacim Bernvid, Tränare Lindås: Kalmarsund tar det i två raka matcher. Man vinner relativt enkelt. FBC är för bra just nu. Inget lag rår på dom.

Rickard Hessmer, Lagkapten Jönköpings IK: Jag tror att Kalmarsund kommer ta hem den här matchserien. Örebros defensiv kommer få svårt mot Kalmarsunds offensiv. Kalmarsund vinner komfortabelt första matchen på hemmaplan. Match två och eventuellt tre kommer bli jämnare. Örebro är ett lag som alltid spelar till klockan slår 60 min. Man kan aldrig släppa av mot dom. Spetsen finns i deras förstafemma och det är dom som måste kliva fram. Men Kalmarsunds defensiv är bättre. Helheten avgör till Kalmarsunds fördel.

Royne Tvingsell, Tränare Craftstaden: Det känns som FBC har bestämt sig på allvar och man kommer göra livet surt för Örebro i två raka matcher. Örebro är ett väldigt duktigt lag med många spelare som kan gå i bräschen. FBC sitter på mycket rutin i dessa sammanhang vilket kommer bli avgörande. 2-0 i matcher till Kalmarsund.

Jesper Eliasson, lagkapten Visby IBK: Här tror jag att det bara kommer att bli hemmasegrar. De två första matcherna kommer att bli jämna. Sen vinner FBC hemma i sista matchen med ett par bollar.

Tobias Bengtsson från Öland med ett stor sportintresse. Förutom att följa i stort sett alla FBC Kalmarsunds matcher är jag till vardags huvudtränare för fotbollslaget Glömminge. Bloggar om Allsvenskan Södra

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Bengtssons blogg
Okategoriserade

Säsongens lag i allsvenskan södra

 

Att ta ut ”säsongens lag” var en uppgift som var tuff att ta sig an. Spelare har gått fram och tillbaka. Sen känns det så klart tungt att behöva lämna flera riktigt goa lirare utanför laget. Årets allsvenska har varit en rekordjämn sådan. Flera lag har gjort det bra. Klasspelare hittar vi i de flesta lagen. Det har även dykt upp lite nya spännande spelare som i alla fall jag visste väldigt lite om innan. Tänker bland annat på Waltter Mahlberg i Visby.

En annan är Kevin Keijsner i Alingsås. 26-åringen Daniel Hellqvist gjorde sin bästa säsong poängmässigt. 48 poäng i ett lag som åker ur är väldigt imponerande. Daniel Lindell skuggade länge Kim Nilsson i poängtoppen. Men han slutade på 56. Hans 36 mål är tredje bäst i serien. Dock så är konkurrensen bland centrar och forwards mördande.

Självklart ska vi inte glömma talangerna som kommit fram. Här finns det drösvis med spelare med fina framtidsutsikter. Jacob EmbretzenFilip KalentunOtto WeidmanOlle Åhman, Max Källerteg och Emil Lundmark för att nämna några.

 

Som sagt. Att ta ut säsongens lag var allt ifrån lätt. Du som läser har säkert en hel del byten du skulle vilja göra. Men skulle jag få ta ut ett gäng skulle skulle jag mönstra det här starka laget:

Målvakt: Gustav Jansson, Jönköpings IK

Jönköping släppte in minst mål i serien. Självklart har utespelarna stor det i det. Men Jansson har varit oerhört stabil hela säsongen och har seriens bästa statistik. Gör sällan en dålig match. Given tycker jag.

Reserv: Christoffer Uggla Axelsson, Lindås IBK

Här valde jag mellan Christoffer och Abrahamsen i Kalmarsund. Men självklart så ska Uggla vara med. Har en högstanivå som ingen annan i den här serien. Haft lite dippar på slutet. Men känner mig väldigt trygg med honom som backup.

 

1:a femman

Back: Robin Raske, Jönköpings IK

Kom inför den här säsongen från Östra SK. Flera säsonger i Mullsjö. Klev in direkt och levererade sin bästa säsong poängmässigt. 33 poäng (15+18) kom från 22-åringens klubba. 6+7 i powerplay vilket säger en del om hans betydelse där.

Back: Adam Waktel, Craftstadens IBK

Oj, så viktigt kaptenen är för sitt Craftstaden. En ledare på och utanför planen. En bidragande orsak till att laget ett tag var seriens bästa defensivt. 26 poäng (10+16) kom från den spelskicklige backen.

Center: Rickard Hessmer, Jönköpings IK

En av seriens absolut bästa spelare den här säsongen. Ovärderlig för sitt Jönköping. Kaptenen slutade på 3:e plats i seriens poängliga med sina 62 poäng (30+32). Hans mål och assist talar om betydelsen. Det gör av statistiken i Powerplay. Där har han gjort flest poäng av alla, 20 (7+13).

Forward: Viktor Palm, Onyx IBK

Även han oerhört viktig för sitt Onyx. Gjorde 46 poäng förra säsongen i division 1. I årets allsvenska blev det hela 60 poäng (34+26). Bildat en farlig duo tillsammans med Jesper Ekström. 15 poäng i powerplay. Blir intressant att följa denna 24-åring.

Forward: Kim Nilsson, FBC Kalmarsund

Har gjort det man förväntat sig. Landslagsstjärnan kom hem efter två år i Schweiz och har levererat från första början. Poängrekord i Allsvenskan. Bildat seriens kanske bästa femma med Tim Nyander och Marcus Johansson. Måste leverera om man ska ta klivet upp i SSL.

 

 

2:a femman

Back: Oskar Malmgren, Jönköpings IK

Kom även han från Fagerhult inför säsongen. 18-åringen spås en lysande framtid. Trots sin unga ålder så är han redan en av seriens bästa backar. Ordinarie back i 1:a femman. 17 poäng (8+9). ”En blivande landslagsback” löd rapporterna när han anlände. Svårt att säga emot efter den här säsongen.

Back: Christian Reichenberg, Lindås IBK

Missade de första matcherna på grund av skada. Lagkaptenen med flera säsongen med Pixbo i SSL visade direkt sin betydelse för laget. 26-åringen har varit lagets bästa back den här säsongen. Hans rutin är guld värd i kvalet.

Center: Hannes Blomqvist, Jönköpings IK

Den spelskicklige centern har även han gjort sin bästa säsong poängmässigt. 45 poäng fördelat på 24 mål och 21 assist. Har gjort poäng i alla matcher utom en. Oerhört viktig i lagets offensiv. Navet. Spelar i en av seriens bästa formationer. Trots sin ålder (21) så känns det som han har varit med hur länge som helst.

Forward: Wilmer Viinamäki, Visby IBK

En lirare ut i fingerspetsarna. Utan Wilmer så hade laget inte haft någon chans till SSL kval. Fyra poäng i segermatchen borta mot Craftstaden och sen fem mål hemma mot Lindås i matchen efter. Totalt 55 poäng (25+30). Nästan 20 fler än förra säsongen. Hög hög klass i sina bästa stunder.

Forward: Marcus Johansson, FBC Kalmarsund

Målrekord i Allsvenskan. 52 blev det totalt. Var tillbaka efter ett längre uppehåll från innebandyn. Men trots det så har han levererat från start. Gjort mål i 20 av 22 matcher. 10+5 i powerplay. Ett av seriens bästa direktskott. Hans 70 poäng är nytt personligt rekord. En av huvudrollerna i SSL kvalet.

 

3:e femman

Back: Simon Nilsson, FBC Kalmarsund

Hade liksom hela FBC en halvtung start på säsongen. Men från det att han hamnade i 1:a femman bakom Kim, Mackan och Tim så har han varit lagets bäste back. Viktig defensivt med sin styrka. Lagets femte bästa poängmässigt med 31 poäng (14+17). Har gjort samma resa med Färjestadens IBK så han vet vad som väntar i kvalet.

Back: Filip Åkerblom, Jönköpings IK

Självklart ska man ha backar med från seriens bästa defensiva lag. Åkerblom lirar till vardags back i lagets 1:a femma. Har varit en av lagets bästa spelare den här säsongen. 12+8 från sin backplats är fina siffror. Hela sju mål i powerplay. 19 år så även det en framtidsman.

Center: Simon Jirebeck, Örebro

Förre landslagsforwarden lämnade inför den förra säsongen Stockholm och AIK för plugg i Örebro. 45 poäng blev det första året. Det här året gjorde kaptenen 49 poäng. Har varit lagets främsta spelare. Kommer med sin rutin att vara oerhört viktig i kommande kval.

Forward: Simon Zetterling, Craftstadens IBK

Powerplayspecialisten. Craftstaden var seriens näst bästa lag i powerplay. Zetterling var med sina 12 mål målbäst i den spelformen. Laget gjorde totalt 25 mål i pp. Poängbäst i laget med 47 poäng (36+11). Tredje mest mål i serien. Flera matchavgörande mål.

Forward: Robin Crantz, Malmö FBC

Få spelare betyder så mycket för sitt lag som Crantz. Utan honom så hade laget åkt ur årets allsvenska. Flera matchavgörande poäng. Vann interna poängligan med tjugo poäng före tvåan. 14+35.

 

Hur hade ert lag sett ut? Vilka fem skulle just du har i ett powerplay? Kommentera gärna!

Tobias Bengtsson från Öland med ett stor sportintresse. Förutom att följa i stort sett alla FBC Kalmarsunds matcher är jag till vardags huvudtränare för fotbollslaget Glömminge. Bloggar om Allsvenskan Södra

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel